Za jeden měsíc 24 sbírek a přes milion korun

24. února 2020

Dárci prostřednictvím nové crowdfundingové platformy znesnáze21, kterou 21. ledna spustil Nadační fond pomoci Karla Janečka, věnovali charitativním sbírkám už téměř 1,5 milionu korun. Lidé se složili mimo jiné na rehabilitační přístroj pro jedenadvacetiletého Štěpána, který je od dětství nemocný cystickou fibrózou, či přispěli na léčbu mladé maminky Petry, která se jako samoživitelka dvou synů léčí s neurologickým onemocněním. Nově spouští znesnáze21 například sbírku pro desetiletá dvojčata, jejichž maminka byla před několika dny zavražděna na Sardinii.

Někteří dárci přispívají desetikorunovými částkami, nejvyšší darovaná suma pak byla 43 000 korun. „Vedle obrovské ochoty dárců pomáhat druhým nás těší i skutečnost, že si lidé nebojí říct svému okolí o pomoc. Od spuštění znesnáze21 jsme ověřili a spustili již 24 sbírek, které si u nás jednotlivci či organizace sami založili,“ říká autor celého konceptu Čestmír Horký.

Dodává, že celý proces založení sbírky je navržený tak, aby byl co nejvíce jednoduchý a snižoval nutnou administrativu na minimum.

Možnosti založit sbírku využily i kamarádky Zdeny K., kterou před zraky jejích dvou desetiletých dcer smrtelně zranil nožem její bývalý přítel v italské Sardinii. Právě dvojčatům, z nichž jedna dívka trpí dětskou mozkovou obrnou, je sbírka určena. Obě dívky jsou momentálně v nemocnici, v brzké době by je měl ale dostat svěřené do péče jejich otec.

Vybrané peníze ze sbírky pomohou rodině překonat současné náročné období, usnadní přestěhování dívek zpět do České republiky a zajistí potřebnou péči a zázemí pro obě děvčata,“ říkají organizátorky sbírky, přítelkyně zavražděné Zdeňky.

Sbírku spouští také Aliance žen s rakovinou prsu. Její projekt Bellis pomáhá mladým pacientkám s touto diagnózou, které bývají ve svém věku často jediné ze svého okolí a nevědí, kam se obrátit pro radu. Tomu pomůže nová kniha Průvodce pacientek rakovinou prsu, která se díky příspěvkům dárců dostane k nemocným zdarma.

 „Často se setkáváme s různými polopravdami a dezinformacemi, které mohou pacientkám ublížit. Ať už se jedná o nechození na mamografické prohlídky z obav ze záření, odmítání chemoterapií nebo různé diety zaručující vyléčení. Lidé s rakovinou se chytají jakékoli naděje na uzdravení, bohužel některé způsoby jim spíše přitíží. I proto vydáváme Průvodce,“ vysvětluje Nikola Samková, manažerka projektu Bellis.

Bellisky jsou bojovnice. Bojují s těžkou nemocí, a navíc se perou za další mladé pacientky. Nebojí se přitom otevřeně mluvit o tématech, která se ve společnosti příliš nenosí. A my je v tom podpoříme. Do sbírky se zapojíme formou zlatého řezu, kdy příspěvek dárce znásobíme x 1,618. Ke každé stokoruně tedy přidáme 61,8 koruny, a to až do výše 25 641 korun,“ popisuje spolupráci Darina Danielová, ředitelka Nadačního fondu pomoci.

Nově mohou dárci pomoci také sedmatřicetileté Lence, které lékaři diagnostikovali roztroušenou sklerózu. Peníze jí pomohou při léčbě a při zařizování bezbariérového bydlení.

Lenka celý život pomáhá jako dobrovolnice druhým lidem. Věřím, že teď jí to společně budeme moci vrátit,“ uvedla Lenčina kamarádka Pavla Jenková, která sbírku založila.

Na přístroj pro Štěpána se lidé složili za osm hodin

V současnosti se už čtyřem sbírkám podařilo dosáhnout cílové částky nebo se jí výrazně přiblížit. Z hlediska vybraných peněz je dosud nejúspěšnější sbírka pro 21letého Štěpána nemocného cystickou fibrózou, kterému dárci přispěli téměř 370 tisíc korun. Za peníze Štěpánova rodina už koupila rehabilitační přístroj Simeox v hodnotě 200 tisíc korun, který pomáhá čistit plíce. Potřebnou částku se podařilo vybrat za osm hodin. Zbývající peníze se rozhodla rodina věnovat Klubu nemocných cystickou fibrózou, pro který na platformě běží rovněž sbírka.

Štěpán už má svůj vlastní Simeox doma. Protože byl zrovna trochu zhoršený, cvičil na něm denně. A víte, jak dopadl na kontrole? Plicní funkce má o pět procent lepší než před dvěma měsíci!“ reagovala krátce po zakoupení pomůcky Štepánova maminka Alexandra.

Cílové částky 95 tisíc korun dosáhla také sbírka pro mladou maminku Petru, která se sama stará o dva syny. Petře lékaři diagnostikovali mozečkovou cerebelární ataxii, což je závažné neurologické onemocnění, které postihuje motoriku celého těla i řeč. Vybrané peníze pomohou Petře uhradit další náklady léčby i zaplatit synům letní tábor.

Téměř „splněno“ má rovněž sbírka pro ani ne dvouletou Olivii, které při loňské tragické dopravní nehodě zahynuli oba rodiče, a ještě nenarozený sourozenec. O dívenku se dnes stará teta s babičkou a vybrané peníze jim pomohou zajistit pro Olivku bezpečný a stálý domov. Doposud dárci rodině přispěli přes 270 tisíc korun, což je více jak 70 procent z cílové částky.