Sbírkám na facebooku se vyhněte, radí expert. Jak požádat o pomoc?

13. května 2020

Mnoho lidí nejen v době krize, kterou vyvolal koronavirus, potřebuje pomoc, někteří z nich si mohou založit veřejnou sbírku. To ale není úplně jednoduché, zakládání sbírek provází určitá pravidla. Když už chce někdo pomoci, měl by se také dobře podívat, zda je sbírka skutečně důvěryhodná a jaký bude dopad pomoci.

Založit sbírku může mnoho lidí kvůli různým účelům, samotní dárci se pak rozhodnou, komu přispějí. Podle zakladatele projektu Znesnáze 21, který pomáhá lidem založit sbírku, Čestmíra Horkého je založení správné a někým podložené sbírky poměrně složité. Založení takové sbírky může trvat týdny i měsíce.

"Vy se musíte obrátit na krajský úřad nebo v Praze na magistrát, ale především musíte být právnickou osobou. Sbírku si nemůže založit jen tak někdo na ulici," upozornil Horký s tím, že by se lidé měli vyvarovat zakládání sbírek na sociálních sítích.

Důležité je si uvědomit, že takto založená sbírka i s transparentním účtem se počítá jako standardní příjem, který se musí danit. Horký proto doporučuje zakládat sbírky jen pod ověřenými organizacemi, které chrání dárce i zakladatele.

Právě ověřená organizace, která sbírku zaštítí, je prvním znakem, že se jedná o důvěryhodnou sbírku. "Druhá věc, kterou bych si ověřil, je dopad té pomoci. Jestli ta organizace nebo ten člověk, který sbírku spouští, řeší, jak s těmi penězi bude naloženo," dodal Horký. Důležité také je, že bude člověk, který je za sbírku zodpovědný, schopen vystavit doklad o dárcovství.