Podvodných sbírek přibývá. Jak darovat bezpečně?

26. srpna 2020

Aktuálně v České republice probíhá téměř 2 000 ohlášených veřejných sbírek. Mimo tento systém ale běží dvojnásobek až trojnásobek dalších sbírek, které jsou v mnoha případech zbytečné, neúčelné, nebo dokonce podvodné. Dokazuje to i nedávný, zcela smyšlený příběh o třech sirotcích, kterým lidé poslali v řádu dnů statisíce korun. Podvodníci často zneužívají ochotu lidí pomáhat i sílu online prostředí. Darovat přitom lze bezpečně a účelně.

Koronavirus ještě akceleroval ochotu Čechů pomáhat ostatním. Toho se nyní snaží mnozí podvodníci zneužít, v posledních měsících evidujeme zvýšený počet pokusů o založení zbytečných, absurdních, neoprávněných, nebo dokonce podvodných sbírek. Na každou z našich spuštěných sbírek evidujeme až tři jiné žádosti, které z těchto důvodů zamítneme,“ říká Čestmír Horký, ředitel NFP a zakladatel dárcovské platformy znesnáze21. Jeho slova potvrzují i zástupci jiných organizací.

Na mimořádnou pomoc rodinám s dětmi zasaženým koronakrizí jsme od dárců vybrali zhruba 6,6 milionu korun,“ říká výkonná ředitelka charitativního projektu Nadace Sírius Patron dětí Edita Mrkousová. „Pečlivě jsme prověřili více než 6 000 žádostí a zjistili jsme, že většina byla neoprávněných, či dokonce podvodných. Nakonec jsme do dnešního dne podpořili pouze 1 000 z nich. Podvést nás chtěla například i politička s placenou funkcí v zastupitelstvu. Taková drzost mě šokovala,“ popisuje zkušenost Edita Mrkousová. Příjem žádosti o mimořádnou pomoc v důsledku koronavirové pandemie ukončil Patron dětí 17. srpna.

Nepoctivým sbírkám nahrává obliba sociálních sítí, které jsou v tomto ohledu určitou šedou zónou. Jena nich snadné rychle šířit i smyšlený příběh, a lákat od lidí peníze, typicky formou příspěvku na transparentní účet. Není ani výjimkou, že někteří vydělávají na cizím neštěstí. Třeba když si někdo stáhne fotky lidí zasažených reálnou tragickou událostí a spustí „sbírku“ za účelem vlastního obohacení, aniž by o tom dotyční věděli. Křehkému odvětví neprospívají ani některé platformy, které si dělají z dárcovství byznys a svůj marketing staví na tom, že založené sbírky neověřují.

Na znesnázi21 pečlivě ověřujeme každou z našich sbírek, často jde ale až o poslední možnost, jak se dá lidem pomoci. V první řadě využíváme návazné sociální služby, poskytujeme poradenství, a pokud to je možné, pomůžeme žadateli dřív, než je nutné sbírku spustit. Často si člověk totiž dokáže pomoci sám, jen neví, jak na to,“ dodává Čestmír Horký.

Darovat peníze skutečně tam, kde je třeba, lze i díky těmto radám:

I při darování peněz je třeba postupovat obezřetně, stejně jako při jiných činnostech v online prostředí. Nenechte se ošálit pouze emocemi, ale zajímejte se o pozadí sbírky.

Ověřujte si informace o příjemcích sbírky či události, na kterou se váže. Sbírka musí vždy transparentně uvádět, kdo za ní stojí a pro koho je určená.

Darujte přes ověřené a důvěryhodné organizace nebo samosprávy, které jsou schopné doložit, jaké bylo využití vašich peněz.

Vyhýbejte se „divokým sbírkám“ na sociálních sítích.  Ani transparentní účet nemusí být zárukou, že váš dar nebude zneužit. Založit si ho může v podstatě kdokoliv.

Veřejné sbírky musejí být dle zákona evidované u Ministerstva vnitra ČR. Pokud mimo jiné pomoc nesplňuje charakter veřejné sbírky, vzniká obdarovanému daňová povinnost ve výši 15 procent z darované částky.