Chceme být slyšet

23. září 2019

Vybráno: 236 930 Kč z 307 692 Kč (77%)

Na projekt přispělo 138 dárců


Představte si život za zvukotěsnou bariérou, která vás odděluje od okolního světa. Neslyšící, kteří používají ke komunikaci znakový jazyk a ne češtinu, se každý den cítí ve světě, který by jim měl být známý, jako naprostí cizinci. Proto vznikla Tichá linka – online tlumočení a přepis znakového jazyka, jako most mezi světem slyšících a neslyšících.

Tichá linka nám roste a vyvíjí se a my ji potřebujeme finančně podpořit. Cílem je, aby tato ojedinělá služba byla i nadále přístupná nonstop. Aby měla funkční a přehledné mobilní aplikace a byla tak lépe dostupná. A hlavně, aby stále fungovala zdarma. Všichni máme stejné potřeby a práva, bez ohledu na stav sluchu.

Představte si život, kdy nic z toho, co považujeme za běžné, není samozřejmé. Řešíme problém dítěte ve škole, domluvíme si schůzku s učitelem. Jsme svědky dopravní nehody, zavoláme policii. Koupili jsme si kalhoty a po jednom praní se na nich udělal flek, vrátíme je. Rodíme a máme bolesti, zavoláme si sanitku. Všechny tyto momenty dělají náš život životem, který žijeme. Umíte si ale představit, že tomu tak není? Když má dítě problémy ve škole a my se nemůžeme domluvit s učitelem. Když jsme svědky dopravní nehody, ale SMS na policii poslat nemůžeme. Když koupené kalhoty s vadou raději vyhodíme, než se přes papírky domlouvat s vyděšeným prodavačem. Když rodíme! Představte si hlas, který vám řekne: „Rodíte? Moment, pro další volání vhoďte 30,-.“

V ČR žije zhruba půl milionu osob se sluchovým postižením. Mnozí z neslyšících používají k dorozumívání pouze znakový jazyk. Ten má oproti češtině zcela jinou gramatiku a pravidla a hlavně nemá psanou podobu. Pro znakující je čeština cizím jazykem a dost často se dostávají do problémů, ve kterých by nemuseli být, jen kvůli této komunikační propasti.

Díky Tiché lince si neslyšící mohou vyřešit vše potřebné, co jim slyšící svět každodenně chystá. Pomozte bourat bariéry jednoduše a během jediného spojení.

Představte si, že díky vámi darované stokoruně umožníte neslyšícím být slyšet. Věnujete zhruba 3 hovory. A třeba právě váš hovor bude o vzniku či záchraně života.

Bez vás to nebude možné.

Každého dárce individuálně pozveme na každoroční adventní koncert do Baziliky Sv. Petra a Pavla na Vyšehradě, kde si bude moci užít hudební skladby v překrásné atmosféře i očima. Koncert bude celý umělecky tlumočen do znakového jazyka.