Za dobrý skutek náležitě potrestán

27. října 2016

Zastal se napadené servírky a byl za to náležitě potrestán… aneb jak pan Svoboda k těžkému ublížení na zdraví přišel.

„Právě jsem byl hostem v restauraci, když jsem se stal svědkem napadení tamní servírky jedním z hostů,“ uvádí pan Svoboda k objasnění situace, jak se stal obětí těžkého ublížení na zdraví. „Důrazně jsem mu řekl, že takhle se k ní chovat nebude a vyzval jsem ho, aby zaplatil útratu.“

Namísto omluvy agresivního zákazníka se však servírka i pan Svoboda dočkali okamžitého útoku. Agresor udeřil pana Svobodu pěstí do obličeje, následkem čehož upadl pan Svoboda na zem. Útočník využil situace a opakovaně kopal napadeného do hlavy a do hrudníku.

Zážitek se stal panu Svobodovi noční můrou. Nejen, že musel vyhledat kvůli neustálému pocitu strachu a špatnému spaní psychiatrickou pomoc a nastoupit na dlouhodobou léčbu na psychiatrickou kliniku v Brně (odkud byl aktuálně propuštěn), ale navíc utrpěl závažná zranění, která mu zabraňují vrátit se do běžného pracovního života. Utrpěl otřes mozku, zlomeninu očnice, poranění nervu a drah zrakového nervu, přičemž v levém oku došlo v důsledku zranění k tzv. totální amauróze, tedy ztrátě zraku. V praktickém životě to pro pana Svobodu znamená, že trpí neustálými bolestmi hlavy a při chůzi vráží kvůli špatnému vidění do různých překážek, včetně kolemjdoucích. Bohužel díky tomu nemůže vykonávat dohodnutou práci sezónního pracovníka v Itálii. Stal se tak závislým na finanční podpoře, a to až do doby, než se jeho zdravotní stav zlepší natolik, aby byl opětovně schopen práce.

Pan Svoboda se samozřejmě snaží toto těžké období co nejrychleji překlenout a své uzdravování odhaduje na tři – čtyři měsíce. Právě na tuto dobu jsme se mu rozhodli pomoci a poskytnout mu nadační příspěvek ve výši 30000,- Kč, díky kterému bude schopen zaplatit běžné životní náklady.

Držíme panu Svobodovi palce, aby trauma dokázal úspěšně překonat, a doufáme, že takových příběhů nebude na světě přibývat.

Protože zastat se druhých v případě bezpráví by mělo být přeci přirozeností nás všech.