Roboruka pro Danečka

14. října 2019

85 901 Kč z 1 679 616 Kč (5.11 %)

Na projekt přispělo 74 dárců


Osmiletý Daneček chce vzít život pevně do svých rukou, a to doslova… Potřebuje k tomu ale speciální robotickou pomůcku.

Když se chlapeček narodil nevážil ani kilo, dva dny po porodu mu praskly plíce a nastaly těžké zdravotní komplikace. Lékaři mu nedávali šanci na přežití. Jenže Daneček se nevzdal a svůj život vybojoval.

A bojuje stále. Daneček měl být podle lékařů zcela ležící a nereagující dítě, trvale na plicní ventilaci. Diagnóza zněla periventikulární leukomalacie 3. stupně, což se projeví později jako dětská mozková obrna. Rodina se rozhodla udělat všechno proto, aby tomu tak nebylo. Zvolila si cestu velmi intenzivní rehabilitace. Díky ní dosahuje Daneček velkých pokroků. Vnímá, všemu rozumí, mluví, dokonce zlobí jako zdravé děti a vymýšlí lumpárny…

Bohužel tato intenzivní rehabilitace je finančně velmi náročná a pojišťovny ji neplatí. Momentálně Daneček potřebuje robotický systém Gloreha, který by zmírnil zvýšené napětí svalů a pomohl každodenní rehabilitací ke správnému pohybu ruky. Pro Danečka, který je upoután k vozíku, to znamená velký posun dopředu.

Daneček touží ruce tak moc používat, že při každém pohybu, kdy chce něco uchopit, následuje svalové napětí (tzv. spasticita), které mu ve správném pohybu brání. Manipulace se tak stává velmi obtížnou. Speciální robotická rukavice naučí Danečka svou ruku správně používat, opakovaným cvičením je navíc ovlivněna plasticita mozku.

Robotická ruka představuje pro Danečka šanci prožít život lépe. Věříme, že s Vaší pomocí Daneček tuto šanci dostane.

ROBOTICKÝ SYSTÉM PRO REHABILITACI RUKY

GLOREHA je ideální přístroj pro terapii ruky. Podporuje obnovu kloubní a funkční hybnosti ruky. Lehká a komfortní rukavice umožňuje pacientovi zcela svobodný pohyb. Díky této vlastnosti lze pasivní cvičení kombinovat s aktivním funkčním cvičením.

Pokud by se sbírka nepodařila dovézt do zdárného cíle, vybrané prostředky by byly použity na Danečkovy rehabilitační pobyty v ADELI.