Plníme naše poslání

21. dubna 2020

Nadační fond pomoci Karla Janečka nezapomíná na oběti agrese, podvodu a iracionální byrokracie. Od začátku roku jsme podali pomocnou ruku 5 žadatelům.

Společně s naším patronem Helping Výškové práce s.r.o. jsme poskytli finanční příspěvek ve výši téměř 90 tisíc korun.

Patron se podílel formou zlatého řezu, poskytl tedy 61,8 % z částky. Celkově přispěl 55 305 korun.

Prodělal amputaci, příspěvek na úpravu vozu úřady zamítly

Auto se stalo našim každodenním pomocníkem. Doveze nás do práce, na návštěvu rodiny nebo třeba na nákupy. Napadlo vás, jak velkou roli hraje v životě nemocných a hendikepovaných lidí?

Vážná nemoc upoutala pana Pavla na vozíček. O jednu nohu přišel úplně, druhou mu doktoři amputovali částečně. Musí pravidelně dojíždět za lékaři. 

Když podával žádost o příspěvek na speciální úpravu vozidla, nenapadlo ho, že by mohla přijít zamítavá odpověď. Od úřadu však potřebné razítko nedostal. Pan Pavel se proto obrátil na nás. Fond postytl příspěvek 20 tisíc korun na úpravu auta, která byla ihned realizována.

Samoživitelka a (ne)schopnost úřadů

Přehlížet jsme nemohli příběh paní Evy odvysílaný v pořadu 168 hodin České televize. Samoživitelce v nouzi odmítl úřad práce pomoci. Matka dvou děti nečekaně otěhotněla a musela tak odejít z práce. Kvůli výpadku příjmů hrozilo, že skončí na ulici. Fond poskytl příspěvek 15 tisíc korun na nájem.

Autonehoda, která zanechala šrámy na duši

Pětadvacetiletá studentka utrpěla při nezaviněné dopravní nehodě závažnou fyzickou újmu. Objevil se u ní posttraumatický stav vyžadující psychologickou podporu. Fond poskytl částku 20 tisíc korun na úhradu terapie u odborníka, který je schopný pracovat s kombinovaným psychiatrickým onemocněním.

Pro babičky a dědy

Senioři po celé zemi ztratili kontakt se svými rodinami. Situace se bohužel podepisuje i na jejich psychice. Sanatorium Topas se na nás obrátilo s prosbou o pomoc se zakoupení notebooku, aby svým klientům dokázali alespoň na dálku kontakt zprostředkovat. Poskytli jsme příspěvek na repasovaný notebook ve výši 4490 korun. Věříme, že jim pomůže nejen dnes ale i v budoucnu bojovat proti stesku!

Pomocná ruka oběti domácího násílí

Násilí má mnoho podob… často se bohužel odehrává v tichosti za zdmi domovů a oběti dlouhé roky mlčí. Do těžké životní situace se dostala i mladá cizinka žijící v Česku. Na začátku roku skončila žena v péči lékařů. Manžel ji brutálně napadl a způsobil ji s otřes mozku, frakturu nosu a pohmožděniny obličeje a celého těla.

Žena se stala obětí domácího, psychického a také sociálního násilí. Manžel ji nedovolil chodit do práce a mezi lidi, aby si nemohla vytvářet nové sociální kontakty a navštěvovat kamarády. Zůstávala v domácnosti, kde se starala o dvě malé dcerky.

Na manžela bylo podáno trestní oznámení a návrh na vydání předběžného opatření. Momentálně žije žena v bydlení, která ji zaplatila organizace poskytující pomoc obětem násilí. Vzhledem k tomu, že žena nepracuje a nemá tak žádný příjem, hrozí, že se nebude moct postarat jak o sebe, tak o své dcery. Náš příspěvek 30 tisíc korun využije na nákup potravin, hygienických a základních potřeb.