Filip, Toník, Anička a František byly vždy velmi pozorné děti, které moc dobře věděly, čím se chtějí stát. Měly své dětské sny a přání. Život jim bohužel nadělil jednu z nejhorších lekcí, která se jim mohla stát – připravil je o oba dva rodiče. Jejich maminku Marii zasáhla velmi závažná forma rakoviny ženských orgánů, která se ještě více rozběhla, když se léčila s psychickými problémy. Lékaři byli nemilosrdní a neviděli žádnou šanci na uzdravení. Léčba nepomohla a v listopadu na následky nemoci zemřela. Tento příběh by se nevymykal příběhům tisíců jiných, kteří bojují s onkologickým onemocněním, kdyby nenásledovala další rodinná tragédie. Za pouhých 26 dní po Mariině smrti zemřel i její manžel Jan. Jeho tělo nevydrželo fyzický a psychický nápor posledních dvou let.

Kolem rodiny se semkla skupina přátel, kteří chtěli ulehčit situaci nejen dětem, ale i jejich babičce, která všechny čtyři dostala do péče. Chtěli oslovit někoho, kdo by jim pomohl jejich nápad zaštítit a podpořit, a to moderním způsobem. „Jsme rádi, že jsme zvolili právě Nadační fond pomoci Karla Janečka, který dal celé sbírce punc důvěryhodnosti,“ vysvětluje Lukáš Svoboda, organizátor sbírky.

Jejich projektu se po celou dobu výjimečně dařilo – jejich příběh dokázal zaujmout nejen veřejnost, ale i média. A co víc, překonali hranici 1,5 milionu korun. To je zatím nejvíce, co se komu v České republice povedlo v online charitativních projektech. Všem čtyřem dětem se tak mohou plnit jejich životní sny, jít na vysokou školu a zažít snad alespoň trochu normální život.